Hasznos 

Nagyboconádi típusok

(Ahogyan én készítem)


Kép

NB. 15 (5x3 keretes anyanevelő)


Kép

NB.15 anyanevelő főbb méretei


Kép

NB.15 anyanevelő méretei

Az anynevelő kaptárok kiegészítője az NB.-24-es kaptárnak. Fő cél a méztér növelése és a rendszeres anyaváltás volt. Nem elhanyagolható a plusz tartalék család sem.
A sorban öt NB.-24-es kaptár után egy anyanevelő következett. Így minden kaptárhoz tartozott egy három keretes anyanevelő kaptárrész.
Az elválasztó falak helyét 3x10mm léccel rögzítem.(Nem látszik a rajzon.) Ezt a kaptár belső feléhez szegezem. De csak a válaszfal egyik oldalán. A másik oldalon, oldalanként szorosan az elválasztófal mellé negyvenes szeget ütök. Ez stabilan a helyén tartja a válaszfalat. Mikor egyesítek, ki kell venni a válaszfalat, kiveszem a szegeket és megütöm oldalra. Így nem bírják túlzottan odaragasztani a méhek, könnyen ki bírom venni.
A válaszfalat (falakat) kiteszem oldalra, vagy a másik mellé. Persze csak arra az oldalra ahol nincs elválasztó léc. Fontos visszarakni, mert a méhek meghizlalnák a kereteket. Nem tudnánk másik kaptárba átrakni.
Ha Mfp, Qsb vagy akármilyen préselt anyagból készítjük az elválasztókat pár milliméterrel kisebbre készítjük a magasságát, mint a kaptár belsőmérete. A kaptár anyaga zsugorodik és kisebb lesz, a préselt lapok nem.

Kép


NB.24 külső méretei


Kép


NB.24 belső méretei

Anyarácsot egyáltalán nem használok. Anyakorlátozását müléppel oldom meg. Család erőségétől és a várható hordástól függően, 1-1 vagy 2-2 a kialakított fészek széleire. Ez pár napig (fékezi) az anyát, mire kiépítik, már mézes keretek lesznek a fiasból. Javarészt fedett vagy kellő fias kereteket teszek kívülre. Egyesíteni akác ellőtt szoktam, az anyanevelésben leírtak szerint. Kettéosztani, vaddohány elején, közepén. Hordáskor kevesebb az anya veszteség. Addigra a fiatal anyák is bepároznak. Minden kaptár alsó kijárós. Könnyebb takarítani és szellőztetni a méheknek. Nem marad alul pangó levegő, nagyobb törmelék. Télen se fúj közvetlenül a telelőfürtre a hideg szél.
Régebben kétcsaládos rendszernél az anyarácsot csak akác hordásakor használtam. Később már mikor ketté lett osztva, kellett a fiasításnak hely, csak elválasztóként használtam. Így nem találtam túlzottan fontosnak. Frissíteni, építetni mindenkép kell a lépkészletet.


Kép


NB.24.belseje


Kép


NB. keret
Web: Misi